Cascara
Region: Alajuela, Central Valley, Costa Rica
Farmár: Diego Guardia - Hacienda Sonora
Nadmorská výška: 1,250 m.n.m.
Proces: Natural
Variety: Catuai, Caturra, Marsellesa, Sarchimor, SL28
Profil: intenzívna sladká medová chuť s ovocnými tónmi brusiniek a žltého melónu
Hmotnosť: 200g
Cascara je skvelá alternatíva ovocného čaju s trochou kofeinu.
Podrobný popis
Čo je cascara?
Cascara je zvyčajne označovaná ako „káva bez kávy“. Ide o sušené kávové plody, ktoré sa zbierajú po zbere kávových zŕn. Tieto čerešne sú bohaté na antioxidanty, vitamíny a majú príjemnú chuť, ktorú je ťažké opísať jedným slovom. Často sa prirovnáva k ovocným čajom, s náznakmi bobúľ, citrusov a dokonca aj sladkých náznakov.
Ako si vychutnať cascaru?
Cascara je veľmi variabilná. Môžete ju pripravovať ako teplý alebo studený nápoj, prípadne ju použiť ako základ pre koktail. Na jej prípravu stačí zaliať 1-2 lyžice sušenej cascary horúcou vodou (približne 90 °C) a nechať lúhovať 4-7 minút. Potom precedíme a vychutnávame si lahodný nápoj.
Obsah Kofeínu?
Obsah kofeínu v cascare sa pohybuje okolo 100 miligramov na liter, zatiaľ čo čierna káva máva okolo 400 až 800 miligramov kofeínu na liter.
Trošku histórie
Cascara bola v Európe v rozkvete v roku 2018 do doby, než sa oficiálne označila ako potravina, a ako to už býva, z hľadiska legislatívy to bolo potrebné korigovať, a preto došlo k zákazu predaja v Európe. Štandardne je totiž potrebné u novej potraviny prejsť určité testovacie obdobie, kým sa overí, či je potravina nezávadná. Predaj cascary bol oficiálne povolený od začiatku roka 2022, kedy sa opäť na ňu strhla obrovská pozornosť a aktuálne ju nájdete v ponukách pražiarní, pivovary začleňujú cascaru do ochutených pív a limonád, vyrábajú sa z nej rôzne sirupy a v podstate s ňou vymýšľajú rôzne projekty veľa firiem z potravinárskeho priemyslu.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.