Kena Ngandu AA Ríbezle, pomaranč, maliny
Krajina: Keňa
Region: Nyeri, Central Kenya
Farma: Ngandu Factory
Farmár: 680 malých farmárov
Nadmorská výška: 1700-1800 m.n.m.
Varieta: Batian, Ruiru 11, SL28, SL34
Spracovanie: Fully Washed
Profil: Ríbezle, pomaranč, maliny
Podrobný popis
Továreň Ngandu, ktorá sa nachádza v okrese Kirimukuyu v západnej podoblasti Mathira v okrese Nyeri, je súčasťou Združenia farmárskych družstiev Rutuma (FCS), družstva so 7 731 registrovanými členmi, z ktorých je 3 268 aktívnych. Samotná továreň má 800 registrovaných farmárov, z ktorých 680 aktívne dodáva čerešne počas zberu úrody. Ngandu je jedným z piatich mokrých mlynov, ktoré družstvo prevádzkuje, spolu s Rutrhagati, Ndurutu, Karie a Kianjogu.
Členovia producentov v Ngandu Factory pestujú predovšetkým SL28, SL34, Batian a Ruiru 11. Odrody „SL“ sú kultivary, ktoré pôvodne uvoľnila spoločnosť Scott Agricultural Laboratories (SAL) v 30. a 40. rokoch 20. storočia. Vďaka svojej hlbokej koreňovej štruktúre sa čoskoro stali obľúbenými stromami pre mnohých pestovateľov v Keni, čo im umožňuje maximalizovať vzácne vodné zdroje a prosperovať aj bez zavlažovania.
Rutuma A. FCS kladie dôraz na udržateľnosť a správne poľnohospodárske postupy (GAP) medzi svojimi členmi a podporuje pestovanie s minimálnym vplyvom na životné prostredie, kdekoľvek je to možné.
Kávové čerešne starostlivo zbierajú drobní farmári v čase najvyššej zrelosti a dodávajú ich do továrne na spracovanie. Čerešne prechádzajú metódou dôkladného premytia, pri ktorej sa najprv triedia a potom rozdrvia, aby sa odstránila vonkajšia šupka. Zrno sa potom fermentuje v betónových nádržiach 12 až 24 hodín, v závislosti od teploty a klimatických podmienok, aby sa rozložil sliz. Po fermentácii sa zrno premyje cez triediace kanály s použitím sladkej vody z potoka Gatiba a potom sa prenesie na vyvýšené záhony alebo do krytých solárnych sušičiek na sušenie. Proces sušenia trvá 7 až 14 dní, pričom pracovníci zrná často otáčajú a prikrývajú ich počas najteplejšej časti dňa, aby sa zabezpečilo rovnomerné sušenie a predišlo sa chybám.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Diskusia
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.