Kolumbia quebraditas
Krajina: Kolumbia
Region: Huila, Oporapa, Alto Caparrosa
Farma: Quebraditas
Farmár: Edinson Argote
Nadmorská výška: 1650- 1800 m.n.m.
Varieta: Colombia, Castillo
Spracovanie: co-fermented
Profil: IPA pivo, cheesecake s citrónovou trávou
Hmotnosť: 200g
Praženie: Filter
Zber: Vykonáva sa tak, aby bolo zaručených najmenej 80 % zrelých plodov.
Floating: Zaručuje odstránenie zelených, prezretých a suchých čerešní.
Fermentácia prebieha v dvoch fázach
Oxidácia: Prebieha v plastových (potravinárskych) nádržiach po dobu 24 hodín.
Potom prebieha odlupovanie a to bez použitia vody.
Fermentácia: Prebieha pri ponorení zŕn do tekutiny (mix vody a fermentačného výluhu) celkom 72 hodín. Pri fermentácii sa pridávajú kvasinky a citrónová tráva.
Sušenie: Na konci fermentácie sa káva suší 76 hodín pri priemernej teplote 40 °C.
Káva sa potom stabilizuje vo vreciach GrainPro.


Pred rokom a pol sa spojili Edinson Argote a Angela Rojas, aby vytvorili projekt Quebraditas, ktorý zahŕňa dve farmy – Chorro Alto a Quebraditas. Ángela, pôvodne zdravotná sestra, a Edinson, ktorý pracoval v oblasti Cauca, sa stretli a rozhodli sa spojiť svoje sily. Edinson pochádza zo San Adolfo, zatiaľ čo Angela z Oporapy. Ángela opustila svoj domov v 16 rokoch, aby študovala ošetrovateľstvo v Neive, kde žila sedem rokov. Potom strávila štyri roky v Bogote, ale kvôli pandémii COVID-19 sa vrátila domov a rozhodla sa zostať. Opustila svoju prácu zdravotnej sestry a začala sa venovať káve.

Quebraditas je rodinný projekt zameraný na produkciu výberovej kávy s diferencovanými a reprodukovateľnými senzorickými profilmi vďaka našim fermentačným procesom vrátane termálneho šoku a inokulácie kvasníc. Okrem toho sa zameriavame aj na agronomický manažment a starostlivosť o pôdu (strategické zatienenie, používanie organickej hmoty, udržiavanie pH v pôde a vápnikov), ktorý nám umožňuje zvyšovať potenciál každej úrody.
Oporapa je oblasť, ktorá zatiaľ nemá veľké uznanie v kávovom svete, a to kvôli problémom s infraštruktúrou a ďalšími faktormi. Edinson a Ángela začali na farme Chorro Alto, ktorá patrí rodičom Angely. Ángela sa stará o administratívu, zatiaľ čo Edinson má na starosti spracovanie kávy a prácu na farme. Spolupracujú aj s ďalšími dvoma farmami – jednou v La Plata (pestujú tu odrody Sidra a SL28) a druhou v oblasti Argentína. Navyše vykupujú kávové čerešne zo San Adolfo.
Zber: Vykonáva sa tak, aby bolo zaručených najmenej 80 % zrelých plodov.
Floating: Zaručuje odstránenie zelených, prezretých a suchých čerešní.
Fermentácia prebieha v dvoch fázach
Oxidácia: Prebieha v plastových (potravinárskych) nádržiach po dobu 24 hodín.
Potom prebieha odlupovanie a to bez použitia vody.
Fermentácia: Prebieha pri ponorení zŕn do tekutiny (mix vody a fermentačného výluhu) celkom 72 hodín. Pri fermentácii sa pridávajú kvasinky a citrónová tráva.
Sušenie: Na konci fermentácie sa káva suší 76 hodín pri priemernej teplote 40 °C.
Káva sa potom stabilizuje vo vreciach GrainPro.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
